Suroviny
Tofu dle vlastního výběru. Uzené doporučuji mixovat napůl s bílým*
Libovolné koření a sůl dle chuti.
Mohou se přidat sezamová semínka, česnek, ...
* Pozn. administrace: Při Zezulkově dietě uzené nepoužívat
Postup
Zakoupíme ve zdravé výživě natto-fermentované sojové boby, nebo objednáme startovací kulturu. První možnost je jednodušší a plně funkční. Natto obsahuje kulturu Bacillus subtilis, který štěpí bílkoviny pomalu na aminokyseliny a současně ničí antinutriční látky obsažené v sóje i jiných potravinách. Fermentace je základní postup, kromě např. namáčení a vylouhování, výměny vody při vaření, jak zlepšit využitelnost potravin. Proto mě experimenty s fermentací přivedly na tento nápad. Výrobce tofu za nás udělá první kroky k získání výživného proteinu ze sóji, přidá koření.
Jediné, co musíme udělat, je vybrat tofu, které nám chutná, najemno nastrouhat.
Rozmixovat polévkovou lžíci natto sójových bobů v šálku s vodou a přidat do nastrouhaného tofu 2-3 lžíce. Tím naočkujeme tofu kulturou. Konzistence tofu by měla být stejná , neměli bychom přidávat mnoho vody s kulturou, abychom směs neředily. Proces fermentace totiž změní strukturu nastrouhaného tofu na roztíratelnou pomazánku sám. Pokud bychom přidali mnoho tekutiny, výsledná konzistence by pak byla příliš řídká. Na dvě nastrouhaná tofu stačí 4 polévkové lžíce vody s rozmixovanou kulturou.
Můžeme ještě dochutit špetkou soli, já použiji kal-namak, někdy rozdrcený česnek, chilli, sezamová semínka. Fantazii se meze nekladou.
Směs naplníme do krabičky a necháme 48 hodin při pokojové teplotě, pak přendáme do lednice a za dva dny je pomazánka vhodná ke konzumaci, kterou si udrží v lednici asi týden. Záleží na naší chuti, jak moc uzrálou pomazánku budeme konzumovat. Já doporučuji do týdne spotřebovat. Bacillus subtilis umí rozložit bílkoviny až na aminokyseliny, to ale v našem případě není účelné.
Pomazánka je chuti lahodné. Pokud je přezrálá, může být lehce nahořklá, ale dá se také konzumovat. Dle mého názoru nikomu tak dlouho v lednici nevydrží.
Dobrou chuť!