Suroviny
3 střední cukety
500 g mletého vegetariánského masa (např. z Alberta nebo Lidlu)
1 cibule
2 stroužky česneku (může být více, podle Vaší chuti)
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl
pepř
1 lžička pálivé nebo sladké papriky
2 lžíce hladké mouky
1 vejce
150 g strouhaného sýra
olej
Postup
Do hluboké pánve dáme olej, cibuli nakrájenou na kostičky a lehce osmažíme.*
Přidáme vegetariánské maso, česnek, protlak, pepř, papriku, sůl a pepř. Promícháme, dusíme.
Cukety podélně rozkrojíme na poloviny. Dužinu vydlabeme lžící. Nakrájíme ji na kostičky a přidáme ke směsi. Chvilku dusíme, až je cuketa poloměkká.
Přidáme hladkou mouku, dobře promícháme a odstavíme.
Asi za 5 minut do směsi vmícháme celé vejce.
Směsí naplníme vydlabané cukety, které rozložíme vedle sebe do hlubšího pekáče. Podlijeme je vodou do výšky cca 1 cm.
Posypeme strouhaným sýrem (také je možné polovinu sýra vmíchat přímo do směsi a druhou nasypat navrch).
Pečeme na 180-200°C (je možné pekáč zakrýt např. alobalem, který odstraníme až na posledních 10 minut).
Podáváme s vařeným bramborem nebo kaší.
* Při Zezulkově dietě smažení nahradíme dušením na troše vody.