top of page

Kichrí (Kičrý) s rýží a mungem

Doba přípravy:

Doba vaření:

Porce:

1

Úroveň:

Mírně obtížné

Dagmar Mrajcová

Suroviny

70g rýže ( basmati, jasmínová, kulatozrnná, kaphy celozrnná)

60g munga ( nebo červená čočka, mung-dahl, černá čočka, klasická čočka, adzuki,…)

Troška soli,  troška pepře, 1cm zázvoru, 1/4malé lžičky kurkuma, ¼ malé lžičky římský kmín, lžíce ghí (nebo olej),mrkev, cibule, česnek, a další koření dle chuti, kaphy si přidají hořčičná semínka a chilli, pitty si přidají koriandr a fenyklová semínka, váty si přidají dlouhý pepř pipalli nebo skořici. Můžete použít i kari koření.

Jako obměna může být místo mrkve dýně, brokolice, houby, květák, červená řepa, ….)

Postup

Namočíme mungo aspoň na 2 hodiny( nejlépe přes noc) do vody, pak vodu slijeme a dáme novou. Dáme vařit do změknutí mungových fazolí.( minimálně 30 až 40 minut)

Na oleji nebo ghí opečeme cibuli a česnek, přidáme římský kmín a u kaphy i hořčičná semínka a pitty fenyklová  a koriandrová semínka,a počkáme až koření po chvilce provoní, pak přidáme ostatní koření. Přidáme nakrájenou zeleninu, lehounce propečeme, podlijeme trošku vodou a dusíme do změknutí zeleniny, 10 až 15  minut. Vmícháme uvařené mungo a propláchnutou rýži, přidáme 2x tolik vody než je rýže ( asi 210ml) a vaříme do změknutí rýže, pak přikryjeme poklicí a necháme ještě dojít.

Váty  a pitty si posypou jídlo na talíři sýrem , Kaphy mohou použít na posyp uzené nebo marinované tofu.

Váty ještě mohou místo sýru použít mandlový parmazán ( drcené mandle a troška droždí Tebi).

Pitty mohou použít na posyp kokos a koriandrové listy.

Kaphy mohou použít na posyp různé zelené bylinky.

 

Příloha čerstvé zeleniny:

 Váta: rajčata, okurky, avokádo, sladkokyselá zálivka, olej

Pitta: zelené salátové listy, okurky, sladká zálivka, lehounce oleje

Kapha: čerstvé zelí, celer, ostrá kořeněná zálivka, olej nemusí být

Kichrí (Kičrý) s rýží a mungem
Kichrí (Kičrý) s rýží a mungem
Kichrí (Kičrý) s rýží a mungem
Kichrí (Kičrý) s rýží a mungem
Josef Zezulka

Oficiální stránky

Biotroniky a filozofie Bytí Josefa Zezulky

www.josefzezulka.cz

© Tomáš Pfeiffer. Všechna práva vyhrazena. Jakékoliv další šíření obsahu webové stránky, zejména formou kopírování či dalšího zpracování bez předchozího písemného souhlasu jsou zakázány.
Kontakt

Tomáš Pfeiffer

Soukenická 21

110 00  Praha 1

 

Tel.: +420 222 311 141

Email: info@josefzezulka.cz

Webové stránky

www.dub.cz

www.mkz2023praha.cz

www.sanator.cz

www.itcim.cz

www.nfjz.cz

Odběr novinek

© 2019 Společenství Josefa Zezulky

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Instagram
bottom of page