

Suroviny
70g rýže ( basmati, jasmínová, kulatozrnná, kaphy celozrnná)
60g munga ( nebo červená čočka, mung-dahl, černá čočka, klasická čočka, adzuki,…)
Troška soli, troška pepře, 1cm zázvoru, 1/4malé lžičky kurkuma, ¼ malé lžičky římský kmín, lžíce ghí (nebo olej),mrkev, cibule, česnek, a další koření dle chuti, kaphy si přidají hořčičná semínka a chilli, pitty si přidají koriandr a fenyklová semínka, váty si přidají dlouhý pepř pipalli nebo skořici. Můžete použít i kari koření.
Jako obměna může být místo mrkve dýně, brokolice, houby, květák, červená řepa, ….)
Postup
Namočíme mungo aspoň na 2 hodiny( nejlépe přes noc) do vody, pak vodu slijeme a dáme novou. Dáme vařit do změknutí mungových fazolí.( minimálně 30 až 40 minut)
Na oleji nebo ghí opečeme cibuli a česnek, přidáme římský kmín a u kaphy i hořčičná semínka a pitty fenyklová a koriandrová semínka,a počkáme až koření po chvilce provoní, pak přidáme ostatní koření. Přidáme nakrájenou zeleninu, lehounce propečeme, podlijeme trošku vodou a dusíme do změknutí zeleniny, 10 až 15 minut. Vmícháme uvařené mungo a propláchnutou rýži, přidáme 2x tolik vody než je rýže ( asi 210ml) a vaříme do změknutí rýže, pak přikryjeme poklicí a necháme ještě dojít.
Váty a pitty si posypou jídlo na talíři sýrem , Kaphy mohou použít na posyp uzené nebo marinované tofu.
Váty ještě mohou místo sýru použít mandlový parmazán ( drcené mandle a troška droždí Tebi).
Pitty mohou použít na posyp kokos a koriandrové listy.
Kaphy mohou použít na posyp různé zelené bylinky.
Příloha čerstvé zeleniny:
Váta: rajčata, okurky, avokádo, sladkokyselá zálivka, olej
Pitta: zelené salátové listy, okurky, sladká zálivka, lehounce oleje
Kapha: čerstvé zelí, celer, ostrá kořeněná zálivka, olej nemusí být